Dobre vijesti za umirovljenike u FBiH: Uskoro mogu očekivati jednokratnu financijsku pomoć

Također, poduzet će se aktivnosti na povećanju sredstava namijenjenih za banjsko liječenje umirovljenika.

BILD.BA | 11. LIPNJA 2024. | 17:29

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, održali su danas sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja umirovljenika u Federaciji BiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.

Sastanak je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, a prisustvovali su i predstavnici Federalnog zavoda MIO.

Kako je priopćeno iz Vlade Federacije BiH, tema razgovora bila je poboljšanje položaja umirovljenika u Federaciji BiH, a poseban naglasak stavljen je na upućene zahtjeve ove populacije. ''Nakon razmatranja prioritetnih zahtjeva umirovljenika, zaključeno je da će Vlada Federacije BiH raditi na iznalaženju najboljih mogućih rješenja s ciljem da se u Federalnom proračunu za ovu godinu osiguraju sredstva za isplatu jednokratne financijske podrške umirovljenicima'', navedeno iz Vlade Federacije.


Također, poduzet će se aktivnosti na povećanju sredstava namijenjenih za banjsko liječenje umirovljenika, što je važan segment u osiguranju zdravstvene podrške ovoj kategoriji stanovništva.

Kada je riječ o izmjenama zakonskih rješenja u oblasti mirovinsko-invalidskog osiguranja, zaključeno je da će se o ovom pitanju nastaviti razgovarati između predstavnika umirovljenika, te resornog federalnog ministarstva i Federalnog zavoda MIO, a s ciljem sagledavanja svih mogućnosti radi poboljšanja cjelokupnog sustava MIO.


Nastavit će se formirati Vijeće umirovljenika Federacije BiH

Potvrđeno je i da će se nastaviti aktivnosti na formiranju Vijeća umirovljenika Federacije BiH, čija uloga bi bila vođenje zajedničke djelatnosti socijalnih partnera, te afirmacije i zaštite prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu.

Razmatra se nova novčana pomoć za umirovljenike u FBiH, evo o kojem se iznosu radi

U skladu sa zaključcima s posljednje sjednice Vlade Federacije BiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u roku od tri mjeseca će s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika u FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH, usuglasiti tekst Sporazuma o osnivanju ovog vijeća, koji će dostaviti Federalnoj vladi na razmatranje, navedeno je, prenosi Bljesak.info.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.