Direktorica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH upozorava: 'U BiH je prisutan komarac koji prenosi tropsku bolest'

FOTO: PR

Objasnila je što pogoduje razmnožavanju ove vrste komaraca.

BILD.BA | 24. LIPNJA 2024. | 11:16

U Bosni i Hercegovini prisutan je tigrasti komarac koji prenosi denga groznicu, tropsku bolest.

Ovo je za 'Avaz' potvrdila epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Ona je objasnila što pogoduje razmnožavanju ove vrste komaraca. ''Vrućina i vlažna područja pogoduju razmnožavanju tigrastih komaraca. Vode stajačice te odlagališta smeća koja se redovno ne čiste također pogoduju nakupljanju tih komaraca, a oni se u tim vodenim i prljavim dijelovima razmnožavaju. I visoka temperatura zraka mu pogoduje da opstaje i razmnožava se'', navodi dr. Jurić.


Također je istaknula da sve jači toplotni valovi i zagrijavanje Zemlje dovode do toga da se denga širi i na one zemlje u kojima ranije nije prijavljivana.

''Denga groznica je rasprostranjena od Azije, Amerike, južne Europe, a najviše oko Ekvadora. Sada, globalnim klimatskim promjenama, zatopljenjem i porastom koncentracije vlage, ta bolest se raširila i na druge zemlje. Mi trenutno u ŽZH nemamo prijavljenih slučajeva obolijevanja od denga groznice, ali ne bi nas iznenadilo da se pojavi.

Očekujemo da će uskoro krenuti'', kaže dr. Jurić. Simptomi Epidemiologinja je dala i savjet kako izbjeći napad tigrastog komarca, a samim time i moguće obolijevanje. ''Savjet građanima je da izbjegavaju izlaske rano ujutro i pred mrak jer je tada koncentracija komaraca najviša.

Koristite zaštitna sredstva ako morate izaći iz kuće u navedeno vrijeme. Također, na prozore staviti mreže koje će spriječiti ulazak komaraca'', savjetuje dr. Jurić. Ako idete u prirodu, dodaje dr. Jurić, obvezno nositi odjeću dugih rukava i nogavica, najbolja je odjeća od lana. U slučaju povišene temperature, navodi dr. Jurić, koju prati osip, odmah se javiti liječniku. Simptomi denga groznice su povišena temperatura, osjećaj malaksalosti, slabost, gubitak energije i karakterističan osip koji sliči na ospice. ''Bolest se utvrđuje laboratorijski i kada potvrdimo da je denga, kreće se u liječenje.

Kako nema lijeka za ovu groznicu, mi liječimo simptome, snižavamo temperaturu, upale, jačamo imunitet i čekamo da se organizam sam izbori. Komplikacije su moguće, ali mi liječimo i komplikacije'', navela je dr. Jurić.


VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.