Dalić: Wales moramo pobijediti, od Turske ne smijemo izgubiti, komentirao i Modrića 

Hrvatska u subotu igra s Walesom, a u utorak gostuje u Turskoj

BILD.BA | 20. OŽUJKA 2023. | 13:05

Zlatko Dalić je na početku tjedna održao konferenciju za medije u Splitu uoči utakmice Hrvatske i Walesa u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024.

Vatreni igraju u Splitu svoju prvu utakmicu nakon bronce na Svjetskom prvenstvu, ulaznice su rasprodane za taj susret, a moguće je da na tribinama nakon dugo vremena vidimo i Torcidu.

Hrvatska u subotu igra s Walesom, a u utorak gostuje u Turskoj, prenosi Direktno.hr.


''Lijepo je se opet okupiti i biti zajedno. Napravili smo veličanstvene rezultate u pet i pol godina moga mandata. To je više nego što smo postavili, još nismo svjesni što smo napravili, a i pored toga osjećam da imam energije i motiva za nastavak dalje i pokušati napraviti dobre rezultate ponovno.

Naš svaki cilj je plasman na veliko natjecanje, a sve ostalo je uspjeh. Moramo zadržati zajedništvo koje vlada. Moramo napraviti smjenu generacije, imamo potencijala i kvalitetu za to. Postavili smo ljestvicu jako visoko i očekivanja su velika. Moramo to svesti na neku realnost i biti smireni. Očekivanja treba opravdati'', rekao je Dalić u najavi.

''Mi krećemo po Euro, a prvo moramo ostvariti plasman. Hrvatska mora napraviti taj prvi korak, favoriti smo u skupini, ali moramo biti oprezni da se ne dogodi neki kiks. To bi bilo jedno veliko natjecanje za nas, sigurno će biti po 20-30 tisuća navijača. Bio sam kao navijač 2006., ono što je bilo u Berlinu više se nije ponovilo što se tiče broja Hrvata na stadionu.

Hrvatska nije bila nikad jača nego u Rusiji, to je malo sada drugačije, nisu više svi igrači iz pet najjačih klubova Europe, ali imamo kvalitetu, mladost i iskustvo. Ovo je sad stvaranje nove generacije, domah smo napravili rezultat".

''Možda situacija s igračima nije bajna, ali uvijek je bilo problema koje smo znali riješiti. Motiv je uvijek velika stvar, ovo što je Hrvatska napravila to je čudo, digli smo ljestvicu visoko, najteže je ponoviti i bit će jako teško".

"Brozović dugo nije igrao, Kovačić je imao problema. Situacija nije najsjajnija, ali uvijek smo to znali rješavati u kvalifikacijama. Danas će doći svi igrači. Ne znamo što će biti s Petkovićem. Ivušić je bolestan. Sutra ću vam moći reći preciznije kad se kompletiramo. Što će biti s Modrićem? O Luki Modriću sve ovisi. Volio bih da bude s nama, no sve je u njegovim rukama".

"Nisam očekivao da ću biti toliko izbornik. Jesam lud, ali nisam toliko lud da sam mogao to predvidjeti. Išao sam korak po korak i dogodilo se. Ostvarili smo čudo, Nisam to očekivao, ali moramo biti ambiciozni i ostvariti cilj".

Povratak Torcide na utakmice

"Hrvatska nogometna reprezentacija mjesto je okupljanja hrvatskog naroda i tako se ponašamo. Veselimo se da će Torcida doći. Htjeli bismo da dođu Boysi, Kohorta i Armada. Svi su dobrodošli. Dok sam ja tu, težit ćemo da okupljamo sve hrvatske navijače", rekao je Dalić.

O Walesu i Turskoj

"Neće biti nimalo lagano protiv Turske i Walesa, pogotovo ako ne shvatimo utakmice ozbiljno. Hrvatska je motiv svima jer smo treći na svijetu. Ne smijemo misliti da smo favoriti i najbolji jer je to početak našeg kraja. Mijenjat ćemo možda sitne detalje, ali taktiku vjerojatno nećemo mijenjati. Imamo odličan vezni red i dobre mlađe igrače u obrani.

Kod Walesa se moramo čuvati kontri i polukontri jer imaju nekoliko brzih igrača. Bale je nosio tu reprezentaciju, ali sad su ostali bez njega i moraju se prilagoditi. Imaju dva brza krilna igrača, kompaktni su u bloku i čekat će našu grešku.

Zato moramo biti koncentrirani. Nisu u rangu nas po kvaliteti, ali ne smijemo ih podcijeniti. Važno je ne izgubiti u Turskoj i pobijediti Wales. Cilj nam je biti prvi u skupini. Nisam još izračunao koliko nam bodova još treba točno", rekao je Dalić.

Tko će igrati u napadu?

"Marko Livaja igra dobro, leži mu Poljud, doma je. Reprezentaciji je dao dosta, zabio je gol u Katru i ja od njega očekujem puno. Kad sam govorio o tome da imamo napadače iz HNL-a, zamjerili ste mi.

Mislio sam reći da oni ne igraju svaki vikend na određenom nivou. Treba im veći podražaj. Miksali smo igrače u špici i na desnom krilu. Nisam ja sklon tome, ali nemam stalno rješenje. Mislio sam da će Brekalo igrati u Fiorentini, ali nije se to ostvarilo. Treba nam takav brzanac.

Svi bi igrali lijevo kod nas, zvali smo Špikića i on nam je potencijal za dalje. Nisam otpisao Budimira jer on nije dobar, nego želim vidjeti neke druge igrače. Pozvao sam Belju i Musu da ih vidim. Za desno krilo imamo rješenja.

O Oršiću

Žao mi je za Oršu, nije u sastavu kluba, ali ne želim ga izgubiti. Nije u formi, ali želim mu dati šansu da se pokuša vratiti. Ako ne bude konstantno igrao u klubu, neće moći ni za reprezentaciju igrati.

O Stanišiću

Stanišić je bio sjajan svaku utakmicu za reprezentaciju. Juranović je ofenzivniji od njega, ali Stanišić svaki dan trenira s vrhunskim igračima, kao da igra jaku utakmicu. Potencijal je. Nemamo sad problema na toj desnoj strani.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.