Cvitanović: Tko god nas ponižava i smatra Devedesetku zdravo za gotovo neće imati mogućnost s nama formirati vlast

FOTO: FENA

Kaže da predstavnici iz RS-a svjesno nekad unose nemir i razdor u pokušaj dogovora političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka oko budućnosti BiH

BILD.BA | 13. SVIBNJA 2023. | 11:23

Predsjednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović odgovarajući na pitanje što očekuju ulaskom u vlast na federalnom nivou za Federalnu je izjavio da oni s njihovim partnerom HNP-om (Hrvatski narodni pomak) u Klubu Hrvata u Predstavničkom domu i Domu naroda noselegitimitet od oko 22 posto hrvatskih predstavnika i na tom tragu i tako je dogovoreno na nivou Federacije BiH da ovaj blok mora biti zastupljen u svim tijelima uprave na nivou Federacije.

- I smatram da ćemo preuzeti dio odgovornih pozicija koje slijede nakon formiranja Vlade i nakon raspuštanja ili isteka mandata pojedinih javnih poduzeća, apsolutno smo zainteresirani i bit ćemo dio toga – izjavio je Cvitanović.

Dodao je da nisu spremni na netransparentan i nelegitiman način biti dio vlasti u Hercegovačko neretvanskoj županiji (HNŽ), ali smatraju da kao stranka s više glasova od SDP i s istim brojem zastupnika trebaju biti dio jednog kvalitetnog, stabilnog i strateškog rješenja za Hercegovačko neretvansku županiju.


Cvitanović je rekao da nisu imali niti službene razgovore oko uspostave nove Vlade u HNŽ-u, ali vjeruje da će se ti razgovori intenzivirati i završiti idućih deset dana.

- Svatko tko misli ponižavati naš rezultat i smatra Devedesetku, zdravo za gotovo, da treba nešto podržavati, neće imati mogućnost s nama formirati tu vlast - kazao je Cvitanović misleći pritom na HDZ i SDA u toj županiji.

Presudan dio

- S našim legitimitetom i kapacitetom možemo biti presudan dio za formiranje Vlade u HNŽ i naša je ruka pružena za pošten razgovor na principima uvažavanja – rekao je Cvitanović.

Ocjenjujući rad Vijeća ministara u prvih 100 dana, kao izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Cvitanović kaže kako se u jednom trenutku pobojao da bi se ponovno moglo ući u blokade rada Vijeća ministara i svih institucija na razini države.

Blokade otklonjene

- Na sreću te blokade su otklonjene i vidjeli smo da su jučer donesene odluke vrlo teške za pojedine ministre i sudionike vlasti, što daje optimizan da će procesi biti odblokirani i da ćemo postati kredibilan faktor međunarodnoj zajednici na putu ispunjavanja uvjeta koje smo dobili kao kandidat za Europsku uniju. Smatram da je situacija relaksirana, ali i da predstavnici iz RS svjesno nekad unose nemir i razdor u pokušaj dogovora političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka oko budućnosti Bosne i Hercegovine kako ju mi vidimo - kazao je Cvitanović napominjujući kako je jedini put razgovor i dogovor.

Komentirajući blokadu izazvanu raspravom o Istočnoj odnosno Južnoj interkonekciji plinovoda, Cvitanović kaže kako bi dobro bilo da imamo i sjevernu i zapadnu konekciju, jer samo tako smo sigurni u opskrbu tako važnim resursom kao što je plin i da ćete u tom dijelu energetske ovisnosti biti zaštićeni.


- Iz cijele te priče proizašlo je puno populizma i politikanstva i ti su projekti za BiH veoma važni i dobro je da su te odluke donesene - zaključio je Cvitanović.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.