Cvitanović progovorio o zategnutim odnosima s Čovićem: 'Bilo je tu različitih političkih igara'

FOTO: FENA

'Najveći problem i najgora situacija je ovakvo stanje s državnom imovinom u Bosni i Hercegovini'

BILD.BA | 18. SVIBNJA 2023. | 14:01

“Ne bih ograničio priču o državnoj imovini samo na entitet Republiku Srpsku, već i na entitet Federacija Bosne i Hercegovine gdje je stotinu primjera uzurpacije državne imovine, baš kao i u Republici Srpskoj”, kazao je za BHT izaslanik u Domu naroda parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Cvitanović se nada da se zbog nepostojanja suglasnosti o statusu državne imovine neće dogoditi blokade rada državnih institucija, mada one vise u zraku. Smatra da će, uz pomoć međunarodne zajednice, ipak biti postignut dogovor.

“Osobno smatram da zemlja znači suverenitet. Zemlja znači država. Mislim da na razini Bosne i Hercegovine to ne bi trebalo biti nikome problem. Trebamo imati zakon o državnoj imovini koji će omogućiti da zemljom u potpunosti upravljaju oni koji vladaju na tom području, a to su entiteti, županije, općine. Čak nemam ništa protiv da potpuni vlasnik zemlje budu i jedinice lokalne samouprave, općine, gradovi. Jer tu se događa život. Najveći problem i najgora situacija je ovakvo stanje s državnom imovinom u Bosni i Hercegovini”, smatra Cvitanović.


Cvitanović je upitan ima li ulazak HDZ-a 90 u vlast cijenu.

-Od prvog dana nakon prošlogodišnjih izbora iz HDZ-a 1990 je isticano da smo spremni biti dio rješenja na razini većine u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i biti dio vlasti u skladu sa svojim izbornim rezultatom, kaže Cvitanović, ali samo u slučaju ako će sve to biti u okviru hrvatskog nacionalnog legitimiteta. Kaže kako je bio siguran da će brojke i politike dovesti do toga da u Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti rješenje bez HDZ-a 1990 i bez njihovog partnera Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP). Ulazak u vlast na razini Federacije, kako tvrdi predsjednik HDZ-a 90, ova stranka nije “naplatila”.

“Ne postoji cijena. Postoji politički dogovor. Postoji, pa rekao bih, politička odgovornost za trenutak u kome se nalazi Federacija Bosna i Hercegovina, a samim time i Bosna i Hercegovina. Jer, bez stabilne Federacije nema stabilne Bosne i Hercegovine. I mi smo na tragu tih naših stavova i dogovorili smo u zadnjih tjedan dana prije formiranja vlasti naše sudjelovanje u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sukladno našem izbornom rezultatu i očekujem nastavak daljnjih aktivnosti da će to sve biti poštivano i da ćemo dati jedan doprinos u radu Vlade Federacije”, kazao je za BHRT Cvitanović.

Cvitanović je govorio i o zategnutim odnosima s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem nakon izbora prošle godine. Čović je, kako je nekoliko puta isticao Ilija Cvitanović, učinio sve da on ne bude izabran za izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Imali smo razgovore s predsjednikom HDZ-a BiH gdje se od nas očekivalo da ne idemo u Dom naroda Bosne i Hercegovine, već da tamo bude četvrti izaslanih HDZ-a BiH. Mi smo, na tragu povjerenja koje smo dobili, smatrali da je to pozicija koja pripada nama i našem koalicijskom partneru HNP-u. U tom kontekstu je bilo različitih političkih igara da mi ne dobijemo tu poziciju. Ne bih o detaljima…”, rekao je Cvitanović

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.