Čović na Zidinama: Dolaskom jačamo hrvatsko zajedništvo i dajemo snagu da se ostaje ovdje

FOTO: FACEBOOK

Svečanim misnim slavljem na Zidinama obilježen blagdan “Rane Sv. Franje”

BILD.BA | 16. RUJNA 2023. | 16:29

Veliki broj vjernika okupio se danas u Gornjoj Skakavi, povodom blagdana “Rane svetog Franje“. Na mjestu nekadašnje crkve i franjevačkog samostana, okuplja se veliki broj hodočasnika kako bi se zavjetovali i molili sv. Franji za svoje potrebe. Uvijek se ističe značaj okupljanja i hodočašćenja na ovo mjesto, posebno zbog potvrde postojanja Hrvata u višestoljetnoj prošlosti na ovim područjima.

Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem boravilo je danas na proslavili blagdana „Rane svetog Franje“.

Čović je kazao kako godinama dolazi na ovo mjesto, kako bi jačali zajedništvo, posebno na onim područjima gdje smo tisućama godina.


„Dolaskom danas ovdje nas iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine i izvan Bosne i Hercegovine jačamo naše hrvatsko zajedništvo i domaćima dajemo novu snagu, da se ostaje ovdje, da se živi, i da se ne odričemo svojih svetinja, svoje kulture, tradicije, vjere i jezika“, kazao je Čović.

„Zidine nose svoju poruku od devetog ili tko zna još kojeg stoljeća unazad. To je naša civilizacijska vrijednost. Budite ponosni na ono što jeste. Zajedništvo koje i danas vrlo jasno prezentiramo uz blagdan “Rane Sv. Franje” neka nas ohrabri da se nikad ne odričemo svoje tradicije i kulture, vjere i svoje domovine Bosne i Hercegovine. Potičem vas da zajedno radimo, posebno političke dužnosnike da preuzmemo odgovornost za ove vrijednosti, za svoj narod i da radimo na dobro čovjeka, kako bi mladi ljudi, koji su i otišli s područja i Brčko distrika i svih krajeva Bosne i Hercegovine, prepoznali mogućnost da žive na ovim prostorima. Veselim se da ćemo uz 800 godina blagdana “Rane Sv. Franje” također naći zajedno ovdje, poručio je Čović.

Sveto misno slavlje uz nazočnost više svećenika predvodio je fra Domagoj Šimić, banjolučki gvardijan. Nakon čega je održan prigodni program i vjerničko druženje.

Nakon svete mise, Čović je s izaslanstvom posjetio je franjevački samostan u Dubravama, gdje je razgovarao s fra Nikom Josićem, gvardijanom i župnikom.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.