Ćosić o kritici zbog promocije Ćorićeve knjige: 'Tko gleda filmove Polanskog ne podržava pedofiliju'

Ćosić je dodao da dogovor domaćih aktera nema alternativu u svjetlu mogućeg nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona

BILD.BA | 22. VELJAČE 2024. | 21:43

Zdenko Ćosić je u emisiji Dan uživo na N1 komentirao najavljene izmjene Izbornog zakona BiH, zaključivši da je “ključno postići politički dogovor” i da “nikakva nametnuta rješenja ne donose sreću”.

Ćosić je istaknuo da je optimističan referirajući se na pitanje hoće li BiH dobiti pregovarački status s EU u sljedećih mjesec dana.

"Optimist sam i mislim da će ovih sljedećih 10 dana biti presudno. Znamo da je izvješće u pripremi i u njemu će biti navedeno što očekujemo do kraja mjeseca. Očekujem da ćemo vrlo brzo imati usuglašene stavove i da će ovi zakonski prijedlozi ići na Vijeće ministara, a potom i na Parlament", kazao je Ćosić.


Dom naroda jednoglasno je usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Upitan zašto se čekalo do zadnjeg trenutka s donošenjem ovog zakona, kad nam je već prijetila siva lista Moneyvala, Ćosić je kazao da se uvijek možete reći da je moglo biti ranije. "Mislim da je najvažnije da je Zakon jednoglasno usvojen", kazao je Ćosić.

“Nije prvi put da se, kada imamo dogovor na vidiku, pod pritiskom javnosti ili nekih drugih vanjskih elemenata, sudionici dogovora pokolebaju. Svatko pokušava plivati ​​na svom mjestu i ako procijene da bi mu podržavanje rješenja ovakvog problema moglo naštetiti, mijenjaju i korigiraju svoje stavove, ali uvjeren sam da će se prije ili kasnije naći netko tko će napraviti korak naprijed i maknuti ovu zemlju od stalnih psihoza i podjela . Ključno je postići politički dogovor, nikakva nam nametnuta rješenja ne donose sreću”, rekao je Ćosić.

Ćosić je dodao da dogovor domaćih aktera nema alternativu u svjetlu mogućeg nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christina Schmidta.

“Nemamo ništa protiv tehničkih izmjena Izbornog zakona, ali nema nametnutog rješenja kojem bi svi pljeskali, za razliku od unutarnjeg političkog dogovora”, rekao je Ćosić.

Čović je, kako je istaknuo novinar N1, ušao u otvoreni sukob s američkom administracijom inzistirajući na posebnoj tvrtki koja bi upravljala južnom interkonekcijom. Kritika američkog veleposlanstva uslijedila je, kako dodaje, i na odlazak na promociju knjige Valentina Ćorića.

Odgovarajući na pitanje smatra li to “opasnom igrom”, Ćosić je kazao da nije neobično da iz američkog veleposlanstva dobijemo jasne upute, prijetnje ili preporuke.

- Američka administracija ima pravo ne samo kao svjetska sila nego i kao administracija koja je napravila puno dobrih stvari, ali ovo je primjer kada je otišla korak dalje u dnevnu politiku, kazao je Ćosić i dodao: "Sama Čovićeva nazočnost na predstavljanju knjige nema veze sa relativizacijom presude ili zločina, tom logikom kojem se pojedinci napadaju bi mogli kazati da svi koji gledaju filmove Romana Polanskog podržavaju pedofiliju, a znamo da to nije tako".

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.