Čini se da će Srbi na Kosovu napokon dobiti veća prava, javio je to kosovski premijer

FOTO: PHOTO BY BESART ADEMI ON UNSPLASH

FENA | 23. OŽUJKA 2023. | 08:40

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je da sporazum postignut u Ohridu, između Kosova i Srbije, kao uvjet sadrži i osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom, prenose kosovski mediji.

Kurti je u intervjuu za RTK u srijedu istaknuo da sporazum nije najbolji za Kosovo, ali je prilika da se krene naprijed.

On je rekao da se u članu 10. europskog prijedloga kaže da obje strane potvrđuju da se svi dosadašnji sporazumi moraju primjeniti.


"Postoji udruživanje u sporazumu. Član 10 kaže da obje strane moraju primenjivati prethodne sporazume koji su obvezujući. Dakle, postoji 39 sporazuma koji se moraju provesti", objasnio je Kurti.

Kako je rekao, ne poriče tako nešto, ali dodaje da je u članu 7, u kojem se govori o srpskoj zajednici, riječ o službama, a ne strukturama.

"Nivo samoupravljanja, bez ugrožavanja ustavnog poretka Kosova", dodao je Kurti i ukazao da je imao više prijedloga, ali da je, tvrdi, druga strana zaprijetila da će prekinuti razgovore.

Kurti je rekao i da je ponudio tri stuba za statut udruženja.

"Tražio sam tri stuba udruženja. Ako se složimo, u skladu sa Ustavom i odlukom suda, s europskim i američkim stavom o ova tri stuba, sutra ću vam donijeti nacrt statuta. Svi su 19. ožujka ujutro mogli da imaju nacrt na osnovu ova tri stuba. Tu stoji samouprava srpske zajednice, a ne srpskih općina na Kosovu", podvukao je Kurti.

Prema njegovim riječima, kada se pominje samouprava srpske zajednice, to postoji u okviru zaštite nacionalnih manjina.

Ponovio je da je Srbija odbila da potpiše sporazum u Ohridu, jer, kako je rekao, nema volje da ga primjeni.

Kurti je naveo da je on uvijek bio konstruktivan i da, prema njegovim riječima, u posljednjem sporazumu postoji ravnopravnost između dvije strane.

"Već smo imali indicije, pa čak i činjenice da krše sporazum. Očekujem da EU presudi i osudi nekonstruktivno ponašanje Srbije", rekao je Kurti.

Dodao je da uvijek traži više nego što se nudi, jer misli da Kosovu više pripada.

Kurti je rekao i da je Ohridski sporazum "de fakto priznanje Kosova od strane Srbije".

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Je li vam žao što je ljeto skoro gotovo?
Da, mrzim i jesen i zimu
Svejedno mi je
Nije, ljeto je zapravo dosadno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.