Brutalna ocjena hrvatskog ministra o Komšiću: On je uzurpator i uhljeb

Grlić Radman je odbacio kritike da Plenković ne poštuje institucije Bosne i Hercegovine

HINA | 24. SIJEČNJA 2024. | 16:38

Željko Komšić je uhljeb i uzurpator prava hrvatskog naroda u BiH, a hrvatski premijer Andrej Plenković postupio je državnički jer se s njime nije htio sastati prilikom posjeta Sarajevu, poručio je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

„Komšiću nije stalo apsolutno ni do čega osim do vlastitoga ugodnog mjesta. Komšić je tipični primjer jednog uhljeba, uzurpatora na štetu hrvatskog naroda u BiH“, kazao je Grlić Radman novinarima prije sastanka vladajuće koalicije.

„On bi trebao imati toliko morala i upitati se kako može dozvoliti sebi da bude uzurpator mjesta koje mu ne pripada“, poručio je Grlić Radman, dodavši da se za europsku perspektivu BiH bori Plenković i hrvatska vlada, dok Komšić „još uvijek živi u starim obrascima upravljanja bivše države i nije mu stalo do europske perspektive“.


Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i i nizozemski premijer Mark Rutte zajednički su posjetili BiH kako bi potaknuli političare u toj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Europskog vijeća u ožujku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Von der Leyen i Rutte sastali su se sčlanovima predsjedništva BiH u utorak, aliu sjedištu državnog vrhanije bilo predsjednika hrvatske vlade koji se ne želi sastajati sa Željkom Komšićem jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati.

„Komšić se pokazao kao osoba koja se htjela samo slikati, on u ovom reformskom procesu Bosne i Hercegovine apsolutno nema nikakvu ulogu i mislim da je on, čak i svjestan toga, stvorio određenu zamku kako bi se važne stvari koje je Plenković učinio za BiH stavile u drugi plan“, smatra Grlić Radman.

„Plenković je postupio državnički jer upravo je time i pokazao poštovanje prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Svaki službeni susret s Komšićem upravo bi pokazao da se Hrvatska ne drži duha i slova dejtonskogsporazuma“, dodao je.

Grlić Radman je odbacio kritike da Plenković ne poštuje institucije Bosne i Hercegovine, navevši za primjer da je primio u Zagrebubošnjačkog člana predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i srpsku članicu predsjedništva Željku Cvijanović.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.