Brkića pitali hoće li NATO raspoređivati dodatne snage po BIH, evo što je rekao

FOTO: FENA

Prošle godine EUFOR-ov je kontingent pojačan dodatnim vojnicima

BILD.BA | 8. SRPNJA 2023. | 12:32

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i prvi čovjek Povjerenstva za suradnju s NATO savezom Josip Brkić predvodit će izaslanstvo zemlje na predstojećem NATO-ovu summitu koji se sljedećeg tjedna održava u glavnom gradu Litve Vilniusu, na kojemu će dominirati agresija Rusije na Ukrajinu, piše Večernji list BiH.

Bosna i Hercegovina će, unatoč prilično propagandističkim tvrdnjama dijela političara i medija, ipak biti pod “B” te se po svemu čini kako nema ništa od mitomanskih pokušaja da se stanje u zemlji predstavi kao predratno.

Važan trenutak


– Summit se događa u iznimno važnom vremenu. Sudjelovat ću u dijelu sastanaka u Vilniusu s ministrima vanjskih poslova zemalja partnerstva gdje predvodim izaslanstvo BiH. Naše očekivanje je da se potvrdi partnerstvo i što tješnja suradnja na temelju odnosa koji su Sjevernoatlantski savez i Bosna i Hercegovina imali do sada. To je iznimno važno u ovome, rekao bih, krucijalnom trenutku za transatlantsku sigurnost. Nastavlja se ruska agresija na Ukrajinu. U tome sigurnosnome kontekstu BiH vidi NATO kao svog partnera – rekao je Brkić za Večernji list.

Smatra kako će se o BiH razgovarati, ali ne kao predstavi sigurnosne prijetnje.

– O BiH će se sigurno raspravljati i razgovarati kao zemlji koja je, uz Gruziju i Moldovu, u Akcijskom planu za članstvo (MAP). Mi ćemo zasigurno biti aktivni sudionik razgovora, no ne mislim da će se o BiH, kao posebnom subjektu, temi, raspravljati u sigurnosnom kontekstu, odnosno nekom mogućem pogoršanju stanja. Podsjećam da je misija EUFOR-a, misija Europske unije ta koja u BiH procjenjuje stanje sigurnosti. Ni jednu naznaku nemam da bi se o Bosni i Hercegovini, kao o sigurnosnom problemu, moglo raspravljati u Vilniusu. Posve je, međutim, sigurno da ćemo mi kao zemlja partner sa svim članicama Sjevernoatlantskoga saveza razgovarati te osvrnuti se na stanje sigurnosti u zemlji, ali i na jugoistoku Europe – dodao je.

Upitan o mogućem raspoređivanju NATO-ovih vojnika, napose na području Brčkog, zamjenik ministra vanjskih poslova rekao je kako je riječ o špekulacijama.

– Blizu sam desetljeće na čelu Povjerenstva za suradnju s NATO-om i imam uvid u trendove našega odnosa sa Sjevernoatlantskim savezom. I ja sam čitao o tim špekulacijama, ali moram biti iskren da nemam ni jednu potvrdu koja bi išla tome u prilog – dodao je Brkić.

U posljednjim izvješćima misija EUFOR-a nije bilo nikakvih naznaka o promjeni sigurnosne situacije u BiH. Prošle godine njihov je kontingent pojačan dodatnim vojnicima kao mjera predostrožnosti nakon što je počela agresija Rusije na Ukrajinu. Godinama bošnjački političari zagovaraju ponovno angažiranje NATO-a. Na tome je u više navrata inzistirao i aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović s posebnim naglaskom na važnost Distrikta Brčko kao mjesta koje razdvaja područje Republike Srpske. U tome se kontekstu prenaglašavaju krize u BiH za koje ispravno i međunarodni dužnosnici procjenjuju kako nemaju potencijal destabilizirati unutarnju sigurnosnu situaciju kako bi se ponovno morale angažirati snage Sjevernoatlantskoga saveza.

U službenoj najavi summita vojnoga saveza koji se održava 11. i 12. srpnja stoji kako će se “produbiti suradnja s drugim partnerima, uključujući Gruziju, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Moldaviju”. – NATO ostaje predan suočavanju s prijetnjama i izazovima iz bilo kojeg smjera. To uključuje terorizam, kibernetičke napade, kinesku politiku prisile, remetilačke tehnologije i sigurnosni utjecaj klimatskih promjena – navodi se u najavi.

Potpora Ukrajini

Očekivano, ključno pitanje bit će nastavak ruske agresije na Ukrajinu te proširenje NATO saveza.

– NATO i saveznici pružaju pomoć Ukrajini otkako je Rusija počela ovaj rat 2014., a mi smo to podigli na neviđene razine od invazije punog obujma. NATO nije strana u sukobu, ali ćemo biti uz Ukrajinu u njezinu pravu na samoobranu, sadržanom u Povelji UN-a, koliko god je potrebno – naveli su.

Na summitu bi se trebalo prezentirati i napredovanje Ukrajine prema tome savezu i nastavak pomoći.

– To će osigurati potpunu interoperabilnost Ukrajine s NATO-om, tako da Kijev može odvratiti buduću agresiju. Sastat ćemo se prvi put u novom Vijeću NATO – Ukrajina, koje će se zajednički savjetovati o sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa. A mi ćemo se pozabaviti težnjama Ukrajine za članstvo. Odluke koje ćemo donijeti u Vilniusu približit će Ukrajinu mjestu koje joj pripada u NATO-u. Kako bismo zaštitili naše ljude i nastavili podržavati Ukrajinu, moramo ulagati više u našu obranu – naveli su.

U Vilniusu se očekuje kako će se saveznici ambicioznije posvetiti ulaganjima u obranu. Tako će se godišnje ulaganje od dva posto BDP-a u obranu smatrati donjom, a ne gornjom granicom u proračunima.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.