Bošnjaci Hrvatske žele svog predstavnika u Saboru: Zar nije bolje da im ga izaberu Hrvati?

FOTO: HINA

Hrvati u BiH su ustavotvoran i državotvoran narod i temelj su BiH, uz Bošnjake i Srbe. Bošnjaci u Hrvatskoj to nisu

DRAGAN MARIĆ | 23. OŽUJKA 2023. | 01:02

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić poručio je nedavno da Bošnjaci u Hrvatskoj trebaju imati svoju samostalnu izbornu jedinicu.

Hodžić pojašnjava da su Bošnjaci u Hrvatskoj druga najbrojnija nacionalna manjina i prva po sudjelovanju u obrani ove zemlje tijekom agresije, ali da i dalje nemaju svog predstavnika u Saboru.

Bošnjaci žele izbornu jedinicu


Istaknuo je da u Hrvatskoj trenutno živi 21.131 Bošnjak, a jedan od razloga što nemaju svog predstavnika u Saboru je taj što nemaju vlastitu izbornu jedinicu.

- Usprkos brojnosti Bošnjaka u Hrvatskoj, mi svoju izbornu jedinicu dijelimo s albanskom, crnogorskom, slovenskom i makedonskom nacionalnom manjinom. Takav raspored je krajnje nepravedan prema Bošnjacima. U kontekstu najave izmjena izbornih jedinica u Hrvatskoj smatram da je potrebno razmotriti promjene u 12. izbornoj jedinici upravo zbog krajnjih nelogičnosti i trenutno nepravedne raspodjele - navodi Hodžić.

Umjesto da se bavi politikom ozbiljno i da radi za dobrobit bošnjačke zajednice u Hrvatskoj, Hodžić se bavi trolanjem. Naime, pokušaj ove inicijative je očit, a to je da se ismije politička borba bosanskohercegovačkih Hrvata i njihova prava da budu konstitutivni u zemlji koju su stvorili. Bez Hrvata na referendumu BiH ne bi postala neovisna, a u ratu ne bi opstala bez snaga HV-a i HVO-a.

Bh. Hrvati ustavotvoran narod

Hrvati u BiH su ustavotvoran i državotvoran narod i temelj su BiH, uz Bošnjake i Srbe. Bošnjaci u Hrvatskoj to nisu. Hrvatska bi postojala bez Bošnjaka, BiH bez Hrvata ne bi.

Umjesto ove inicijative Hodžića, možda je bolje da umjesto Bošnjaka u Hrvatskoj njihovog predstavnika izaberu Hrvati? Da se kolo sreće malo okrene na tu stranu pa da i Hrvati konačno imaju svog Komšića. Nakon Željka četvrti mandat, bar su toliko zaslužili.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Novinar i povremeni kolumnist portala Bild.ba
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.