Bitno da je Hrvatska odmah potrčala... Turci će još malo na vatrici peći Švedsku oko prijema u NATO

FOTO: ANADOLIJA

Ankara švedskim vlastima predbacuje i blagost prema kurdskim militantima koji žive na njezinom teritoriju

HINA | 1. STUDENOG 2023. | 15:37

Odbor za vanjske poslove turskog parlamenta raspravljat će o ratifikaciji švedskog članstva u NATO savezu kada to uobičajenim tijekom dođe na red, rekao je predsjednik odbora danas dodavši da pitanje nije toliko hitno za Ankaru kao za neke druge zemlje.

O prijedlogu zakona Švedska-NATO "raspravljat će se kad za to dođe vrijeme u skladu s dnevnim redom odbora za vanjske poslove". "Sve što je hitno za druge zemlje, ne mora biti hitno za nas", rekao je Fuat Oktay zastupnicima na sastanku u parlamentu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prije deset dana je službeno turskom parlamentu proslijedio zahtjev za pristupanjem Švedske u NATO, nakon 17 mjeseci blokade, objavio je njegov ured.

Erdogan je u srpnju skinuo svoj veto na pristupanje Švedske NATO-u dodajući da će ratifikacija ovisiti o turskom parlamentu, koji je s radom nakon ljetne stanke nastavio 1. listopada. Erdogan je nastavio od ljeta vršiti pritisak na Švedsku da poduzme mjere protiv "vrijeđanja Kurana".


Ankara švedskim vlastima predbacuje i blagost prema kurdskim militantima koji žive na njezinom teritoriju i traži da ih desetke izruči. Ankara je odobrila ulazak Finske u NATO 30. ožujka.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.