Bilo je vrijeme: Uređuje se vojni muzej u Vojarni 'Stanislav Baja Kraljević'

Važnost muzeja je i da će se moći kroz kulturni turizam ponuditi vrijedne povijesne izloške

FENA | 27. VELJAČE 2023. | 10:46

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić posjetio je vojarnu ''Stanislav Baja Kraljević'' u Mostaru zajedno sa zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera general bojnikom Ivicom Jerkićem, a primio ih je zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružnih snaga (OS) BiH brigadir Martin Pažin.

Glavna tema radnog sastanka bila je upoznavanje s misijom i aktivnostima pukovnije s posebnim osvrtom na početak radova obnove zgrade Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH u vojarni ''Stanislav Baja Kraljević'' u Mostaru.

Tom prigodom brigadir Martin Pažin predstavio je plan prve faze rekonstrukcije zgrade za unutarnje postave vojnog muzeja, koja se sastoji od zamjene i ugradnje vanjskih otvora, obnove vanjske žbuke, te rekonstrukciju unutarnjih pregradnih zidova.


Ova se faza radova realizira sredstvima donacije, a odvija se na temelju potpisanog memoranduma o sporazumijevanju između Udruge nositelja ratnih odličja HVO FBiH i Ministarstva obrane BiH. S obzirom na to da je zgrada podignuta za vrijeme Prvoga svjetskog rata, radovi rekonstrukcije obavljaju se zakonski definiranim okvirima za zgrade kulturne baštine, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane BiH.

Prigodom obilaska radova zamjenik ministra obrane Slaven Galić naglasio je kako je vojni muzej jamstvo da će se o povijesnoj ulozi i značaju postrojbi Hrvatskog vijeća obrane nastaviti govoriti i prenositi budućim generacijama.

''Ministarstvo obrane će u iduće tri godine uložiti 540.000 KM za ovaj vojni muzej i to po 180.000 KM za svaku godinu, naravno, ista sredstva bit će na raspolaganju i za druge dvije pukovnije OS BiH'', istaknuo je Galić

Na kraju radnog posjeta brigadir Martin Pažin je zahvalio zamjeniku ministra obrane Galiću i zamjeniku ZS OS BiH generalu Jerkiću na potpori da se nakon višegodišnjih priprema započelo s radovima na Vojnom muzeju.

Inače, formiranjem jedinstvenih Oružanih snaga BiH 2005. utemeljena je 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH. Pukovnija baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno naslijeđe Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda. Pukovnija je smještena u Vojarni Stanislava Baje Kraljevića na mostarskom Heliodromu – Rodoč, koja je većinom ustupljena na korištenje Sveučilištu u Mostaru.

Temeljem zakonskih akata, 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH ima zadaće da priprema, istražuje i baštini povijest postrojbi Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda u BiH, surađuje s braniteljskim udrugama i civilnim institucijama, objavljuje publikacije pukovnije, čuva kulturno-povijesno naslijeđe, tradiciju, narodne i vjerske običaje hrvatskog naroda u BiH.

Muzej se sastoji od središnjeg muzeja (Vojarna ''Stanislav Baja Kraljević' u Mostaru) i četiri odjela (u vojarnama Livno, Kiseljak i Orašje te spomen-obilježju zaustavljanja tenkova Široki Brijeg - Polog).

Zgrada vojnog muzeja na kojoj su ovih dana započeli radovi obnove i rekonstrukcije sastoji se od četiri etaže i to podruma, prizemlja i dva kata. Postojeći prostor je moguće prilagoditi i organizirati prema potrebama muzeja. U dispoziciji podruma predviđa se smještanje instalacijske prostorije, depoa i prostora za pripremanje izložbi.

Na etaži prizemlja planiraju se izložbeni prostori i sanitarije. Na prvom katu planiran je izložbeni prostor za pješačko naoružanje. Drugi kat je namijenjen za knjižnicu, čitaonicu i urede.

Unutarnju muzejsku postavku čine sljedeće zbirke: naoružanja, tehničko-tvarni sredstava, odora, ratnih zastava i amblema, dokumentarne građe, audio zapisa i videozapisa, kulturno-povijesna zbirka, zbirka nakladništva i hemeroteka, fotografija, sredstava veze, spomen-soba poginulim pripadnicima HVO-a te zbirka posebnih te novijih događaja.

Važnost muzeja je i da će se moći kroz kulturni turizam ponuditi vrijedne povijesne izloške usmjerene na obogaćivanje identiteta i pomoći da se evociraju uspomene na dane ponosa, navodi se u priopćenju.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.