Bh. glumac označen kao 'sigurnosna prijetnja po Srbiju': Nazvali su ga 'muslimanskim ekstremistom'

FOTO: YOUTUBE

Štukan je za N1 rekao da smatra da se radi o 'namještenom' procesu.

BILD.BA | 24. LIPNJA 2024. | 12:44
IZVOR: HINA

Bosanskohercegovački glumac i spisatelj Feđa Štukan bit će u ponedjeljak deportiran za Sarajevo nakon što je u nedjelju zadržan u zračnoj luci "Nikola Tesla", a policija mu je uručila rješenje da predstavlja sigurnosnu ugrozu po Srbiju, potvrdio je Hini njegov odvjetnik.

Štukan je u nedjelju navečer trebao gostovati na regionalnom festivalu Krokodil, ali je zadržan na aerodromu "Nikola Tesla“.

Štukanov odvjetnik Sead Spahović kaže da u formalno-pravnom smislu Štukan, "nije ni priveden, ni uhićen ni pritvoren", samo je izveden iz reda za kontrolu putovnica i izoliran do prvog leta za Sarajevo.


Pravnog lijeka za rješenje koje mu je uručila policija nema, rekao je Spahović, navodeći da se taj dokument bazira "na procjenama službenih tijela", ali da u njemu nije obrazloženo na koji način Štukan ugrožava nacionalnu sigurnost Srbije.

"Bizarno je da je Štukan proglašen opasnim po sigurnost zemlje, a da u rješenju nigdje nije navedena argumentacija na koju se MUP poziva u tom dokumentu, niti kako je to, na koji način i šta je konkretno učinio da bi predstavljao opasnost po nacionalnu sigurnost. Ovo je nesumnjivo politički čin, a način na koji je to izvedeno u pravu se zove - zlouporaba diskrecijske ocjene", ocijenio je Spahović.

Feđa Štukan je i ranije imao skoro identičnu situaciju s policijom kada mu nije bio dopušten ulazak u Srbiju, što je uslijedilo poslije njegovog sudjelovanja na prosvjedima "Srbija protiv nasilja" i podrške stotinama tisuća građana koji su danima demonstrirali ulicama Beograda i drugih gradova poslije dva masovna ubojstva u svibnju 2023.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ga je nakon toga nazvao "kriminalcem", a provladini tabloidi i portal lista "Politika" "muslimanskim ekstremistom", tvrdeći da je "na prosvjedu oporbe pozvao na nasilje i predložio subverzivne akcije".

Štukan je za N1 rekao da smatra besmislenim to što je označen kao "sigurnosna prijetnja po Srbiju" , ocijenivši da se radi o "namještenom" procesu.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.