Beograd: Nakon sukoba na Kosovu priveden Milan Radoičić

FOTO: FENA

Radoičić je podnio ostavku na dužnosti u stranci, priopćio je tad njegov odvjetnik.

HINA | 3. LISTOPADA 2023. | 18:39

Policija je u utorak u Beogradu privela donedavnog čelnika Srpske liste s Kosova Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organiziranje paravojne skupine na kosovskom sjeveru, kada su u sukobu ubijeni jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je Radoičiću određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon što mu je prethodno pretresen stan i druge prostorije, a djelatnici Uprave kriminalističke policije su ga, uz kaznenu prijavu, priveli u Više javno tužiteljstvo u Beogradu, dodaje s u priopćenju MUP-a. Policija nije navele za što se kaznenom prijavom tereti Milan Radoičić.

Potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba, Milan Radoičić preuzeo je 24. rujna odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova kada je u sukobu s kosovskom policijom 24. rujna ubijen policajac i trojica Srba u selu Banjska. Radoičić je podnio ostavku na dužnosti u stranci, priopćio je tad njegov odvjetnik.


Radoičića je kosovska policija na videosnimkama označila kao organizatora i vođu naoružane skupine koja se sukobila s policijom kod sela Banjska kada je ubijen je policajac Afrim Bunaku, a u nastavku sukobu tijekom dana poginula su i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Njegovo pismeno priznanje da je osobno organizirao skupinu naoružanih Srba na sjeveru Kosova i obavio sve logističke pripreme novinarima je pročitao odvjetnik Goran Petronijević, u javnosti poznat kao branitelj Radovana Karadžića i Veselina Šljivančanina pred sudom u Den Haagu (ICTY).

U svom priznanju Radoičić je zanijekao bilo kakvo sudjelovanje države Srbije u napadu, naglasivši kako nije obavještavao “nikoga iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na sjeveru Kosova”, niti je od njih imao “bilo kakvu pomoć”. Radoičić je poručio kako je spreman odazvati se pozivima državnih organa Srbije, naveo je tada njegov odvjetnik.

Od je istodobno ustvrdio kako nema mjesta za vođenje bilo kakvih postupaka protiv Radoičića i ostalih Srba jer su, po Ustavu Srbije, “Kosovo i Metohija sastavni dio” države, a na sjeveru Kosova “borave naoružane specijalne postrojbe kosovske policije koje tamo ne smiju biti po Briselskom sporazumu” iz 2013.

Kosovske vlasti optužile su ranije Radoičića da je organizator i sudionik oružanog napada, kojeg su označile kao teroristički čin. Vlasti su ga i prije dovodile u vezu s kriminalnim aktivnostima, a SAD ga je u prosincu 2021. stavio na crnu listu zbog sumnji na organizirani kriminal i korupciju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tog je dana, u intervjuu za španjolsku nacionalnu televiziju TV Espanola, rekao da je Radoičić podnio ostavku jer “ne želi dalje škoditi Srpskoj listi”. Prema navodima portala Euronews Srbija, rekao je da vidi Srpsku listu kao “borce za slobodu” i da to isto misle svi Srbi koji žive na Kosovu.

Kosovska policija pretresala je 29. rujna zgradu u kojoj Radoičić živi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a prištinski portali objavili su videosnimke iz luksuzne vile pored jezera Gazovode na sjeveru Kosova, za koju kosovski ministar Xella Svecla tvrdi da je Radoičićeva.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.