Analiza najave rješenja koje će navodno nametnuti Schmidt: Što bi to značilo za BiH 

FOTO: ARMIN DURGUT/PIXSELL

Ostaje samo da Schmidt nametne takvo rješenje.

DRAGAN MARIĆ | 27. OŽUJKA 2023. | 17:44

Visoki predstavnik Christian Schmidt namjerava izmjenama Ustava Federacije BiH deblokirati Federaciju BiH. Portal Klix.ba je, pozivajući se na svoje izvore, sinoć objavio da OHR planira deblokirati Federaciju tako što će omogućiti da Vlada FBiH bude imenovana bez sva tri potpisa predsjednika i dva potpredsjednika entiteta.

Pravo veta, odnosno, pravo blokade imenovanja Vlade FBiH će imati onaj (pot)predsjednik Federacije koji dobije dvotrećinsku podršku prvo u klubu konstitutivnog naroda iz kojeg dolazi u Domu naroda FBiH i dvotrećinsku podršku kluba naroda kojem pripada u županiji gdje je taj narod najmnogoljudniji.

Zašto je ovo normalno i posve logično unatoč oprečnim reakcijama iz dijela sarajevske političke i medijske javnosti? Zato što je ustavotvorac s razlogom napravio vertikalu između županijske skupštine i državnog doma naroda.


Najbliža razina vlasti

Dakle, da bi netko postao izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (po 5 Hrvata, Bošnjaka i Srba) on, u slučaju FBiH, Republika Srpska je druga priča i njome se nećemo baviti, treba dobiti potporu izaslanika iz domova naroda u Parlamentu Federacije.

A tko bira izaslanike u Dom naroda Paralmenta Federacije? Biraju ih županijske skupštine. Koja je najbliža razina vlasti koja se bira na Općim izborima običnim ljudima koji izlaze na izbore? Županijska skupština.

Znači, ovim prijedlogom će, ako ga Schmidt uopće usvoji, izravno biti povezana županijska skupština i državni parlament. Zato je posve logično da (pot)predsjednik iz reda nekog konstitutivnog naroda traži prvo potporu u svom klubu, a potom i u županijskoj skupštini u kojoj ima najviše pripadnika onog konstitutivnog naroda kojem pripada pojedini (pot)predsjednik?

Dom naroda se s razlogom zove dom naroda, a ne dom županija ili kantona, jer je u slučaju BiH ustavotvoran, tvorbeni, temeljni i konstitutivan pojedini od tri naroda, a neka institucija koja se može zvati kanton, županija, okrug ili kako god.

Laži o ojačavanju HDZ-a BiH

Suprotno pisanju pojedinih sarajevskih medija - ovaj prijedlog kojeg će Schimdt navodno nametnuti ne ojačava HDZ nego pojedini konstitutivni narod, ako neki od tri konstitutvina naroda u BiH dominantno daje glasove pojedinoj političkoj opciji onda je jedino logično i normalno da ga zastupaju oni koje je on birao.

S druge strane, ovaj prijedlog će dovesti i do pluralizacije i demokratizacije političke scene u bh. Hrvata jer onda neće biti straha od preglasavanja s obzirom na to da će se znati tko je onaj koji traži potporu i od koga je traži.

Neće se moći dogoditi situacija u kojoj se izbornim inženjeringom Hrvatima ili bilo kojem drugom narodu nameće predstavnik jer - ako ga i nametnu - to će biti uzaludna rabota s obzirom na to da takav nametnut - pri eventualnom pokušaju blokade - neće dobiti zeleno svjetlo ni u klubu pojedinog naroda u Parlamentu FBiH niti u županijskoj skupštini one županije u kojoj živi najveći broj konstitutivnog naroda kojem pojedini (pot)predsjednik pripada.

Ovo bi bio izvorni Dayton, stvarna, prava i istinska BiH u kojoj ne bi bilo ni smisla ni potrebe da strahujemo jedni od drugih. Ostaje samo da Schmidt nametne takvo rješenje.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Novinar i povremeni kolumnist portala Bild.ba
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.