Američki ambasador žestok: Nećemo odustati dok se ne formira zajednica srpskih općina

- Zato SAD tu obvezu Prištine uzimaju 's krajnjom ozbiljnošću' - poručio je Hill.

FENA | 18. TRAVNJA 2023. | 18:02

Američki veleposlanik u Srbiji Christopher Hill izjavio je u utorak kako je formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu ključni element u provođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Svi posrednici u pregovora kažu "čim prije to bolje", rekao je Hill novinarima poslije uručenja američke donacije Vatrogasnom savezu Srbije, istaknuvši kako je "krajnje vrijeme da se ZSO pretvori u stvarnost" nakon što je Priština tu obvezu preuzela Briselskim sporazumom, postignutim pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013. godine, prenosi Hina.

- Ono u što vas mogu uvjeriti jest da nećemo odustati dok se to ne dogodi - dodao je veleposlanik Hill.


Službeni Beograd inzistira upravo na formiranju ZSO-a kao polaznoj točki za daljnju implementaciju europskog plana, s kojom su se čelnici Srbije i Kosova suglasili u Bruxellesu 27. travnja, a potom dogovorili i Ankes sporazuma u Ohridu 18. ožujka.

Hill je naglasio da postoje dva razloga za ZSO - prvi je da srpski narod na Kosovu bude siguran da će ta asocijacija biti formirana, a drugi da srpska zajednica mora znati kakva je budućnost čeka.

- Zato SAD tu obvezu Prištine uzimaju "s krajnjom ozbiljnošću" - poručio je Hill.

Hill je podsjetio da su i posebni predstavnik Europske unije u dijalogu Miroslav Lajčak i američki izaslanik Gabrijel Escobar, rekli da je to "vrhunski prioritet".

Kosovo odbija uvesti ZSO jer ne želi dati izvršne ovlasti toj asocijaciji deset općina na Kosovu u kojima su Srbi većina, dok Beograd inzistira da je to prijelomna točka za daljnji dijalog i postizanje kompromisnog rješenja u normalizaciji odnosa.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.