Američki ambasador žestok: Nećemo odustati dok se ne formira zajednica srpskih općina

- Zato SAD tu obvezu Prištine uzimaju 's krajnjom ozbiljnošću' - poručio je Hill.

FENA | 18. TRAVNJA 2023. | 18:02

Američki veleposlanik u Srbiji Christopher Hill izjavio je u utorak kako je formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu ključni element u provođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Svi posrednici u pregovora kažu "čim prije to bolje", rekao je Hill novinarima poslije uručenja američke donacije Vatrogasnom savezu Srbije, istaknuvši kako je "krajnje vrijeme da se ZSO pretvori u stvarnost" nakon što je Priština tu obvezu preuzela Briselskim sporazumom, postignutim pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013. godine, prenosi Hina.

- Ono u što vas mogu uvjeriti jest da nećemo odustati dok se to ne dogodi - dodao je veleposlanik Hill.


Službeni Beograd inzistira upravo na formiranju ZSO-a kao polaznoj točki za daljnju implementaciju europskog plana, s kojom su se čelnici Srbije i Kosova suglasili u Bruxellesu 27. travnja, a potom dogovorili i Ankes sporazuma u Ohridu 18. ožujka.

Hill je naglasio da postoje dva razloga za ZSO - prvi je da srpski narod na Kosovu bude siguran da će ta asocijacija biti formirana, a drugi da srpska zajednica mora znati kakva je budućnost čeka.

- Zato SAD tu obvezu Prištine uzimaju "s krajnjom ozbiljnošću" - poručio je Hill.

Hill je podsjetio da su i posebni predstavnik Europske unije u dijalogu Miroslav Lajčak i američki izaslanik Gabrijel Escobar, rekli da je to "vrhunski prioritet".

Kosovo odbija uvesti ZSO jer ne želi dati izvršne ovlasti toj asocijaciji deset općina na Kosovu u kojima su Srbi većina, dok Beograd inzistira da je to prijelomna točka za daljnji dijalog i postizanje kompromisnog rješenja u normalizaciji odnosa.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Je li vam žao što je ljeto skoro gotovo?
Da, mrzim i jesen i zimu
Svejedno mi je
Nije, ljeto je zapravo dosadno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.