Agencije UN-a upozoravaju: 'Pojas Gaze na putu je da bude svjedokom eksplozije smrtnosti djece'

FOTO: PIXABAY

Najmanje 90 posto djece mlađe od pet godina u Gazi ima jednu ili više zaraznih bolesti, prema zajedničkoj procjeni UN-ovih agencija za djecu, hranu i zdravlje.

BILD.BA | 20. VELJAČE 2024. | 09:09
IZVOR: HINA

Alarmantan nedostatak hrane, rastuća pothranjenost i neobuzdano širenje bolesti mogli bi izazvati eksploziju smrtnosti djece u Gazi, upozorili su Ujedinjeni narodi u ponedjeljak.

Dvadeset tjedana nakon početka izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, agencije UN-a upozorile su da suhrana i sigurna voda postale"nevjerojatno oskudne" na palestinskom području, dodajući da gotovo sva mala djeca imaju zarazne bolesti.

"Pojas Gaze na putu je da bude svjedokomeksplozijesmrtnosti djece, koja se može spriječiti, a koja bipogoršalaionako nepodnošljivu razinu smrtnosti djece u Gazi", rekao je Ted Chaiban, zamjenik voditelja humanitarnih aktivnostiUN-ove agencije za djecu UNICEF.


Najmanje 90 posto djece mlađe od pet godina u Gazi imajednuili više zaraznih bolesti, prema zajedničkoj procjeni UN-ovih agencija za djecu, hranu i zdravlje.

Sedamdeset posto je imalo proljev u dva tjedna prije izrade procjene, što je povećanje od 23 puta u usporedbi s podacimaiz 2022. godine.

"Glad i bolest su smrtonosna kombinacija", rekao je dužnosnikSvjetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužen za hitne situacijeMike Ryan.

“Gladna, oslabljena i duboko traumatizirana djeca češće obolijevaju, a bolesna djeca, osobito s proljevom, ne mogu dobro apsorbirati hranjive tvari”, rekao je.

"To je opasnoi tragičnoi događa se pred našim očima."

Hamasov napad na južni Izrael 7. listopada rezultirao je smrću oko 1.160 ljudi u Izraelu, većinom civila, prema podacima AFP-a.

U izraelskom napadu na Gazu ubijeno je više od 29.000 ljudi, većinom žena i djece, prema podacima ministarstva zdravstva teritorija kojim upravlja Hamas.

Od početka rata, Gaza je zapala u prehrambenu krizu, a vanjska pomoć je uvelikeograničena.

Procjena UN-a pokazala je da je više od 15 posto djece mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi odnosno svako šestoakutno pothranjeno, dok tri posto patiod teške iscrpljenosti.

"Radi se o oblikupothranjenosti koji je najopasniji po život, zbog čega su mala djeca u najvećem riziku od medicinskih komplikacija i smrti, osim ako ne dobiju hitnu terapiju", navodiWHO.

"Kako su podaci prikupljeni u siječnju, situacija je danas vjerojatno još teža", upozorile su agencije UN-a.

U južnoj Gazipet posto djece mlađe od dvije godine akutno je pothranjeno, prema procjeni.

Prije rata se samo 0,8 posto djece mlađe od pet godina u Gazi smatralo akutno pothranjenim, istaknule su agencije UN-a.

"Ovakav pad stanja uhranjenosti stanovništva u tri mjeseca je bez presedana na globalnoj razini", rekli su.

Prema podacima WHO-a osim 90 posto djece mlađe od dvije godine i 95 postotrudnica i dojilja "suočava se s ozbiljnim nedostatkom hrane – što znači da su konzumiraledvije ili manje skupinanamirnica u prethodnom danu".

Dodaje se i da hranakojoj imaju pristup ima najnižu nutritivnu vrijednost.

Nadalje se navodi da 95 postokućanstava "ograničava obroke i veličinu porcija", a da 64 postokućanstava jede samo jedan obrok dnevno.

Više od 95 posto kućanstava izjavilo je da su ograničili količinu hrane koju jedu odrasli kako bi osigurali da mala djeca imaju hranu, objavio je WHO.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.