Abazović: Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori trebali bi se održati što prije

On je istaknuo kako je siguran da će Crna Gora dobiti novog predsjednika što će označiti jednu novu etapu u stvaranju uvjeta

FENA | 24. OŽUJKA 2023. | 12:02

Premijer Crne Gore Dritan Abazović smatra da bi se u Crnoj Gori prijevremeniparlamentarni izbori trebali održati što prije, ali legalnom procedurom te ističe kako je "ispravan put" skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.

U intervjuu za Glas Amerike Abazović je kazao da ukaz crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine i zakazivanje izbora za 11. lipnja nije u skladu s tom procedurom.

Abazović, koji boravi u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, priopćio je da je o političkim događanjima i to prije svega o nedavno završenom prvom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, razgovarao i sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eckobarom.


"Mislim da je Crna Gora položila jedan veliki demokratski ispit. Nikad relaksiranija atmosfera, dobre poruke svih kandidata, ne ulazim sad tko je kakav rezultat ostvario. Pomirbene poruke, fokus na nekim stvarima koje se tiču budućnosti, a ne prošlosti. To je ono što smo svih ovih godina željeli vidjeti", kazao je Abazović.

On je istaknuo kako je siguran da će Crna Gora dobiti novog predsjednika što će označiti jednu novu etapu u stvaranju uvjeta za neke buduće političke procese u Crnoj Gori, te dodao kako vjeruje da će uskoro biti izabran i sedmi nedostajući sudac crnogorskog Ustavnog suda.

Većina političkih stranakakoalicijekoja je pobijedila Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima u kolovozu 2020.obećala je u četvrtak podršku Đukanovićevu protukandidatu i kandidatu Pokreta Europa sad Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Jakov Milatović i aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kandidat njegove Demokratske partije socijalista, ušlisu u drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati 2.travnja. U prvom krugu Đukanović je imao podršku od 35 posto birača, a Milatović 29 posto birača.

Đukanovićnakon prvog kruga izbora može računati na podršku glasača SDP-ove kandidatkinje Draginje Vuksanović, koja je osvojila nešto preko tri posto glasova.

Ono gdje Đukanović pokušava ostvariti prednost su manjinski narodi u Crnoj Gori, prije svih Bošnjaci i Albanci, koji u prvom krugu nisu izašli u velikom broju na izbore, a također računa i na podršku iseljeništva čiji se dolazak u Crnu Goru očekuje početkom travnja. Hrvatski politički predstavnici u Crnoj Gori najavili su prije prvog izbornog kruga davanje potpore Đukanoviću.

Hina podsjeća da se višestranačka potpora iskazana Milatoviću ipak u Crnoj Gori dočekuje s izvjesnom zadrškom i propitivanjem u kojoj mjeri će onadoista uslijediti, a sve zbog blizine prijevremenih parlamentarnih izbora, koje je, nakon prošlotjednog raspuštanja crnogorskog parlamenta, Đukanović raspisao za 11. lipnja i na kojima se također očekuje uzlet pokreta Europa sad.

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 2.travnja, a pravo glasa imat će blizu 550 tisuća birača upisanih birački popis.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.