Ustavni sud RS odlučio: Visoki predstavnik za BiH nije institucija ustavnopravnog poretka Republike Srpske

BILD.BA | 29. STUDENOG 2023. | 18:42

Ustavni sud Republike Srpske danas je održao sjednicu na kojoj je odlučivao, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima, o suglasnosti propisa i općih akata s Ustavom, odnosno o suglasnosti propisa i općih akata sa zakonima Republike Srpske.

Ustavni sud Republike Srpske je, između ostalih, usvojio i odluku u predmetu broj U-77/23 kojom je odlučio da se ne prihvaća inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Republike Srpske je utvrdio da Narodna skupština RS, usvajanjem i dostavljanjem navedenih zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u „Službenom glasniku RS“, te da predsjednik RS donošenjem ukaza, nisu povrijedili Ustavom RS utvrđeni postupak donošenja zakona, zbog čega je Sud ocijenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u suglasnosti s Ustavom Republike Srpske.


U odnosu na činjenicu da je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu donio Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu osporenih zakona, Ustavni sud Republike Srpske je konstatirao da visoki predstavnik za BiH nije institucija ustavnopravnog poretka RS, te da nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti zakonodavnog postupka s aspekta tih akata, tj. u odnosu na njih.

Ustavni sud Republike Srpske je, također, ocijenio da Ustav RS ni jednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik intervenira u zakonodavni postupak u RS, koji, pored usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava.

Pored navedene, Ustavni sud Republike Srpske je donio i odluke u predmetima u kojima nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o premjeru i katastru RS, Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, odnosno za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti osporenih pojedinih podzakonskih normativnih akata, priopćeno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.