'Bez sumnje je Zrinjski među top 3 hrvatska kluba u svijetu s Dinamom i Hajdukom'

FOTO: FACEBOOK

Svoju je osobnu kolekciju umjetnina donio u galeriju Aluminij koja se nalazi u centru Mostara i preimenovao je u Hub of Fine Arts

BILD.BA | 7. SIJEČNJA 2024. | 21:48

Ne postoji osoba o kojoj se u Mostaru i Hercegovini proteklih godina priča onoliko koliko se priča o Amiru Gross Kabiriju, Izraelcu u ranim četrdesetim koji se pojavio praktički niotkuda i preuzeo mostarski Aluminij, nekad jednu od najvećih tvornica u Jugoslaviji.

Kabiri je pogon Aluminija efektivno dobio u najam, pokrenuo je dio proizvodnje, a ubrzo se aktivno uključio u društveni život grada. Svoju je osobnu kolekciju umjetnina donio u galeriju Aluminij koja se nalazi u centru Mostara i preimenovao je u Hub of Fine Arts. Zatim je počeo financirati plivačicu Lanu Pudar, a uskoro je njegova M.T. Abraham grupa počela financirati i nogometni klub Zrinjski te je Kabiri postao potpredsjednik kluba.

S Kabirijem je razgovor Marina Radoš s Indexa dogovorila dan nakon što je Zrinjski ugostio Aston Villu na stadionu pod Bijelim Brijegom.


Tko je Amir Gross Kabiri?

Amir Gross Kabiri rijetko razgovara s novinarima. Misteriozan je i neobičan, sa specifičnim smislom za estetiku. O njegovoj biografiji nema previše podataka. Rođen je u Tel Avivu gdje se i školovao, a prema podacima s web-stranice njegove grupacije posluje u Izraelu, BiH, Engleskoj, Francuskoj, Poljskoj, Ukrajini, Rusiji, Kini i Azerbajdžanu.

Njegovi su suradnici ekipu s Indexa prvo odveli u galeriju u koju je donio osobnu kolekciju umjetnina. Navodi se da su slike koje je Kabiri donio u Mostar vrijedne više od 200 milijuna eura. Mostarci koji žive u blizini galerije govore Indexu da tijekom prijenosa slika u galeriju iznad krova kruže helikopteri dok umjetnine čuvaju duge cijevi.

Tvornica Aluminij koja se prostire na milijun metara kvadratnih sada je djelomično u pogonu. Kabiri s vlastima u BiH ima ugovor po kojemu zapošljava dio nekadašnjih radnika. Trenutno tamo radi oko tristo ljudi.

Za cijeli intervjuu kliknite>>OVDJE>>

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.